PE SCENA CASEI DE CULTURA "POMPEIU HARASTEANU" DIN LUDUS

miercuri, 26 mai 2010

In data de 26 mai 2010, a avut loc a V-a editie a Festivalului concurs judetean pentru prescolari “Ce-i strabun, nu vrem sa piara!”.

Aceasta initiativa culturala apartine Gradinitei cu program prelungit nr. 2 Ludus reprezentata de doamna director inst. Ovidia David si avand ca organizator pe d-na institutor Carmen Petac, iar din partea Inspectoratului Scolar Judetean, pe d-nele insp. de specialitate prof. Natalia Filimon si inst. Iulia Kovacs, in calitate de coordonatori.

Parteneri fideli ai actiunilor pe care le desfasuram cu copiii, au fost si de aceasta data Primaria orasului Ludus, reprezentata de d-nul primar Florin Ionas Urcan si d-nul Dorin Grama, sef de cabinet al primarului si Casa de cultura „Pompeiu Harasteanu” Ludus, reprezentata de d-soara Diana Brailoiu.

Festivalul a avut doua sectiuni : Sectiunea I - dans popular si Sectiunea II - arta decorativa, fiind un proiect educational care are drept scop crearea unui context competitional pentru dezvoltarea si sustinerea copiilor de varsta prescolara care indragesc arta populara si dansul popular.

De-a lungul celor patru editii desfasurate pana in prezent Festivalul a inregistrat peste 600 de participanti din judetul Mures, iar nivelul de pregatire si prezentare al participantilor a crescut de la an la an.

Prin interesul manifestat de copii si abilitatile capatate de micii participanti la acest proiect s-a confirmat faptul ca folclorul dispune de multiple valente educative care contribuie la bunul gust pe care neamul nostru la dovedit in tot ceea ce a creat.

Traditia, obiceiurile, portul si folclorul, constituie una din valorile inegalabile si incontestabile ale poporului roman, facandu-l unic, statornic si nemuritor, si nu trebuie sa lasam timpul si evenimentele lumii moderne sa ne faca sa le uitam.

Chiar daca nu suntem creatori de folclor, avem la indemana, prin meseria noastra, cea de dascali, oportunitatea de a „provoca” o stare de spirit pozitiva in randul copiilor si al parintilor acestora fata de arta populara si consider ca orice copil trebuie educat pentru a fi continuator al valorilor culturii populare. ” In cultura nimic nu trebuie pierdut, totul trebuie transmis si reanoit”.

In cadrul manifestarii au evoluat 86 de prescolari la sectiunea I si 152 de prescolari la sectiunea a II a, fiind un prilej de satisfactie motivanta pentru micii artisti si o insula de farmec neantinat pentru toti cei implicati in acest proiect: coordonatori, organizatori, indrumatori, concurenti, parinti sau public spectator.

Un juriu bine pregatit format din d-na dir. prof. Maria Diana Comsa de la Gradinita cu P.N. nr. 3 Tg. Mures, Dir. ed. Maria Andresan de la Gradinita cu P.P. nr. 1 Ludus si d-na instructor de dans popular Maria Pop de la Ansamblul de dansuri populare Ardealul din Ludus a urmarit evolutia prescolarilor pe scena, avand o misiune destul de dificila in stabilirea clasamentului.

La sectiunea II juriul format din d-na prof. coordonator Dana Susana Pop de la Gradinita cu P.N. nr. 2 Ludus si d-na prof. Olga Pal de la Clubul copiilor Ludus au evaluat lucrarile realizate de copii, acestea putand fi admirate intr-o expozitie.

Cei prezenti s-au bucurat in egala masura de momentele frumoase oferite de formatiile participante, ca si de ocazia de a cunoaste crampeie din traditia autentica, purtate de prin judet de copii si educatoare deopotriva.

In debutul manifestarii a avut loc o parada a costumelor populare, dupa care au intrat in concurs grupele de copii dansatori.

Pe scena au mai fost prezenti si invitati speciali ai acestui festival, copii care au interpretat diferite cantece populare: Carmen Pop de la Grad. cu P.P. nr. 2 Ludus, a interpretat cantecele „Inflorit-o rugutu” si „Oriunde ma duce valul”, Cristiana Jimborean de la Grad. cu P.N. nr 2 Ludus, a interpretat cantecul „La oglinda”, iar micuta Loredana a interpretat melodiile „Pe valea Muresului” si „Bade palarie noua”). Surpriza oferita spectatorilor a fost prezenta castigatorilor de anul trecut a trofeului festivalului, Grupa pregatitoare de la grad. cu p. p. Voinicelu din Reghin, condusi de doamnele educatoare Laura Mare si Angela Cif.

Momentul asteptat cu mult interes a fost cel al anuntarii premiilor obtinute de participanti. Deoarece a fost vorba de un concurs, a fost nevoie si de o departajare a formatiilor de dansuri inscrise in festival. Criteriile de baza pe care juriul le-a avut la dispozitie pentru a intocmi un clasament au fost:

- Costumatia specifica dansului interpretat;

- Originalitatea interpretativa;

- Prezenta scenica;

- Sincronizarea si coordonarea in miscare;

- Perceperea ritmului.

Astfel, cu mentiune au fost rasplatiti copiii de la Grad. cu P.N. Balda, indrumati de d-na educ. Daniela Rusu si cei de la Grad. cu P.N. Gurghiu, indrumati de d-na educ. Maria Ciurba. Premiul al III-lea a fost obtinut de catre copiii condusi de d-na educ. Maria Calugar, de la Grad. cu P.N. nr. 2 Ludus, iar premiul al II-lea a revenit copiiilor indrumati de d-na educ. Maria Katona Bandila, de la Grad. cu P.P. nr 2 Ludus. De la Grad. cu P.P. nr. 2 Ludus au fost si copiii castigatori ai premiului I, acestia fiind indrumati de d-nele educ. Kinga Botezan si Livia Farcas. Trofeul editiei din acest an a Festivalului a fost cucerit de catre prescolarii pregatiti de d-na educ. Maria Ogrean, de la Grad. cu P.N. din Cuci. Participantii au fost rasplatiti cu multe aplauze din partea publicului numeros, iar din partea organizatorilor, cu diplome, dulciuri si sucuri.

Spiritul de competitie, fair-play-ul dar si candoarea micilor interpreti, placerea lor de a evolua pe o scena in fata celor dragi au dominat intreg festivalul. Suntem deci cu totii castigatori, am descoperit talente, am avut un schimb pozitiv intre gradinitele din judet, intre culturi diverse. In spatele a tot ceea ce s-a vazut in festival este foarte multa munca si daruire. Multe felicitari copiilor si celor care i-au indrumat pentru a obtine aceasta performanta!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

ARTICOLE POPULARE

EDU

sigur.info-internet mai sigur pentru copii

VARA

Eu sunt Vara călduroasă
şi sunt tare bucuroasă,
Căci cu frăţiorul Soare
Luminez peste ogoare.
Mândre, spicele de grâu
Cresc înalte pân-la brâu
şi când eu sosesc, se ştie,
Aduc numai bucurie.
Veveriţe, iepuraşi,
Ursuleţii drăgălaşi,
Toţi se bucură cu mine,
Căci e cald şi tare bine.

BANNERE

Folclor romanesc

De unde au venit pe aici...

HOROSCOPUL ZILEI DE LA ACVARIA.COM

HOROSCOP DE TOP

www.acvaria.com

  © Blogger template On The Road by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP